Kocaeli’de yaşayan yazarlar ve yayınevleri temsilcileri, Kocaeli Yayıncılar ve Kitapçılar Dernek Başkanı Mustafa Anayurtlu ve yönetim kurulu tarafından organize edilen kahvaltı organizasyonu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’la buluştu. Dernek Başkanı Mustafa Anayurtlu’nun sahibi olduğu Anayurtlu kitap mağazasında gerçekleşen buluşmada Başkan Büyükakın, yazarlar ve yayınevi sahiplerinin kendisinden taleplerini dinledi.

YAZILI KÜLTÜRÜ GELECEĞE AKTARMALIYIZ

Kocaeli Yayıncılar ve Kitapçılar Dernek Başkanı Mustafa Anayurtlu toplantıda yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Kocaeli’de çok değerli yayınevleri var. Ciddi bir sayıda kitap üretimi yapıyoruz. Yazılı kültürün yaşaması, korunması ve yazılı kültürün gelecek nesillere aktarılmasında büyük emek sarf eden değerli yazarlarımız, değerli kitapçılarımız ve değerli yayın evlerimiz bugün burada. Bu buluşmaya katılan Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a da teşekkür ediyorum.”

KÜLTÜRÜ OLMAYANLAR YAŞAYAMAZ

Kocaeli Yayıncılar ve Kitapçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şerafettin Ergül de gerçekleştirdiği konuşmada, “Yazılı basının toplumların gelişmesindeki önemini hemen hemen hepimiz biliyoruz. Çünkü matbaanın icat edildiği noktaya kadar uzanan bu yol bir kültür yolu. Kültürü olmayan toplumların çok fazla yaşama şansı yoktur. Hatta toplumlar, birliklerin ve düzenlerini kültüre borçludur.”

BEN SİZİ DİNLEMEYE GELDİM

Buluşma öncesi kısa bir konuşma gerçekleştiren ve devamında yazar ve yayınevlerinin kendilerinden taleplerini dinleyen Başkan Büyükakın şunları söyledi: “Ben bugün sizi dinlemeye geldim. Dolayısıyla benim ne yapmamı istiyorsanız onları söylemek üzere zamanı siz kullanın. Ben bu dünyadan acayip kopmuşum. Gönül Hocam Söyleyince beraber başladık ki yani evet üniversite burada kurulduğu sene birlikte başlamıştık. Ama en azından kopmayanlar için onların hayatını daha da güzelleştirebiliriz. Burada çok güzel insanlar var burada. Konuşurken bile fark ediliyor. Bunun sayısının artması lazım.

KİTAP BASIMI İÇİN BİR MİLYONLUK BÜTÇE AYIRALIM

Benden kitap basımı konusunda destek istiyorsunuz fakat bunun bir sistemi olması gerekiyor. Burada bulunan herkes kendi kitabının basılmasını isteyecek. Kimin kitabının basılacağına dair tamamen bağımsız bir heyet kurulabilir. Kitap basımı için belediye bütçesizden sizlere bir milyon liralık bütçe ayıralım. Bu işin bereketi artarsa bütçe artırabilir.. Hayatımın 20 yılını günde 10 saat okuyarak geçirdim. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında Kocaelili yazarların tanıtımında pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz.

GELECEĞİN DÜNYASINDA SAHAFLAR ÇARŞISI TARTIŞIYORUZ

Fuar da tanıtımdan çok yer sıkıntımız var. Yeni fuar merkezi projemiz hazırlanıyor. Proje bittiğinde daha iyi şartlarda kitap fuarı organizasyonumuzu gerçekleştireceğiz. Kocaeli Fuarı çalışmaları bittiğinde orada veya SEKA’da tadilatı bitecek sanat ihtisas merkezini sizin imza günü ve diğer faaliyetlerinizi yapabileceğiniz bir mekan olarak tahsis edelim. Yapay zeka geliştikçe yazar olur mu onu bilmiyoruz ama biz geleceğin dünyasında hala sahaflar çarşısı tartışıyoruz. Bana büyük kütüphane diyenler de var ama artık insanlar ellerindeki telefonlardan bakıyor. Dünya bambaşka bir yere gidiyor.”