Sizlere tam 13 yıl önce yitirdiğimiz şair, yazar ve senarist merhum Ömer Lütfü Mete’yi elde ettiğim kıt kanaat bilgilerle tanıtmaya çalışacağım.
Kendi kişiliğini adeta senaristliğini yaptığı: “Deli Yürek ve Kurtlar Vadisi” dizilerindeki karakterlere yansıtmıştır. Haksızların, haksızlığın ve memleketi talan eden hırsızların karşısında Karadeniz’in bir simgesidir Ömer Lütfü Mete.
Kâh coşkun ve heybetli dalgalarıyla gelir belanın üzerine, kâh şefkat abidesidir, munistir gördü mü karşısına çıkan insanların yüzündeki masumiyet ifadesini.
O’nun için şunu diyebilirim ki; o da her büyük adam gibi, kucağında yaşadığı toplumun üvey evladı olmuş, sağlığında maalesef kıymeti bilinmemiştir.
Ömer Lütfü Mete’yi ölümünden birkaç sene önce dostum, değerli kardeşim Av. Naci Kara’nın daveti üzerine Körfez ilçede avukatlık bürosunda tanıdım. Kısa da olsa kendisiyle sohbet etme imkânımız oldu. İyi ki onu tanımışım, ruhu şad mekânı cennet olsun.
Ömer Lütfü Mete: “1950 yılında Rize’nin İyidere ilçesi Fıçıtaşı mahallesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamlarken, ayrıca özel olarak dini eğitim gördü. Bir süre Kuran Kurslarında hocalık yaptı. Rize Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptı. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. 1971 yılında önce matbaa çıraklığıyla başlayarak gazeteciliğe geçti. İlk olarak Babıali’de Sabah gazetesinde yazmaya başladı. 1972 yılında İktisat Fakültesi’nden ayrıldı. 1973 yılında Atatürk Eğitim Enstitüsü’ne girdi, 1976’da mezun oldu. Kısa süre edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra tekrar gazeteciliğe döndü. Ortadoğu, Tercüman, Türkiye, Yeni Binyıl, Ayyıldız, Sabah ve Bugün gazetelerinde ve Türk Edebiyatı, Boğaziçi dergilerinde yazdı, Çağrışım dergisini çıkardı. Senaryo çalışmaları yaptı. ANAP ve MHP’den milletvekili adayı oldu, seçilemedi. 18 Kasım 2009 tarihinde İstanbul'da vefat etti.
Eserleri:
Allahsız Müslümanlık. Milliyetsiz Milliyetçilik (röportaj), Gülce, (şiir) 28 Şubat'tan Şemdinliye Derin Çeteler Derin Devlet, (röportaj) Dünyayı Kimler Yönetiyor, (röportaj) Derin Millet Manifestosu, (köşe yazılarından seçmeler) Çığlığın Ardı Çığlık, (roman) Yerden Göğe Kadar, (roman) Asker ile Cemre, (roman) Bolonya Tüneli, (roman) Çizme, (roman) Hacı yağı ile Parfüm Arasında, (deneme) Balonya Tünel, (kara mizah) İtfaiye Yanıyor, (kara mizah) Erdoğan operasyonu, (Mahir Kaynak'la Ortak Eseri) Sinema Filmi Senaryoları, Çizme, Gülün Bittiği Yer, Bizim Yunus, Kurtlar Vadisi Irak, The İmam Tv Filmi Senaryoları, Köstekli Saat, Ayrı Dünyalar, Veysel Karanî , Ahmet Bedevi TV Dizi Senaryoları, Bizim Ev, Evlere Şenlik Ortaklar, Deliyürek, Avcı, Hayat Bağları, Aga, Kurtlar Vadisi Kurtlar Vadisi Pusu, Eşref Saati Ekmek Teknesi, Çanakkale Destanı, (Belgesel Drama) Uğur Işılak Dönen Alçak Olsun (Klip)”
Ve Bir Şiiri:
Anam Tatlı Açmıyor Artık
Anam tatlı açmıyor artık İşi yok
Aşı yok
Ne su taşır
Ne çamaşır
Ne bulaşık, ne sökük, ne yırtık
Gece gün
Büsbütün
Susması tunç
Sözü korkunç
Anamın secdesi gözle şimdi
Namazı
Niyazı
Yüreğinde
Yürek zinde
Anamın teninde sır belirdi
Ocakta
Bucakta
Casus gezer
Anam kanser
Anamın alnında akşam ter ter feyizden
Anam bir gaybın sırdaşı
Anamın dilcağızı da sessiz sessizden
Benim anam sabır taşı
Bir soğuk güneş renk alır uçuk benizden
Sualdir anamın kaşı
Sorar hala mutfaktan
Hala evlat telaşı
Alır karanlığı gökler hanemizden
Hanemiz deryaya karşı
Köpük köpük saflar yürür
Karadeniz'den Bu bir tevekkül savaşı
Bir gam eser şimdi yamaçlardan aşağı
Yola düşer lambalar
Yolların zar zar ağlayışı bu kırağı
İz bırakır arabalar
Çözülüp savrulur bacaların sac bağı
Daha gür yanar sobalar
Taşıyor her biri bir değişik merağı
Efkâr yüklenmiş babalar
Çekerler haneden artık eli ayağı
Uzak yakın akrabalar
Anam pişirmemiş buzdur bu aşın yağı
Kaşıkta donar çorbalar
Göz bebeklerim genişler
Durup durup
Toz altında menevişler
Vurup vurup
Pencerem bir kasvet işler
Sorup sorup
Adına akşam demişler
Grup grup
Anamın odasında akşam
Odası gam
Sedası gam
Edası gam
Anamın odasında akşam
En son ümide izin bitti
Gözler karabiber
Akşam kılındı, yasin bitti
Anamla beraber
Selâya tırmanır bu ezan
Ölüm kaç basamak
Görünür alnımıza yazan
Bir görünmez parmak
Yok yok böyle konuşmaz insan
Nedir bu yüz asmak
Hele baba bu nasıl lisan
Ne söyler bu susmak
Anamın benzi mehtap mehtap
Şekli var hazzı yok
Anamın gözü kitap kitap
Zeyli var yazı yok
Anamın gözü hitap hitap
Dili var ağzı yok
Anamın özü bitap bitap
Eli var nabzı yok
Not: Ömer Lütfü Mete hakkında faydalandığım bilgiler: https://www.kirmizilar.com/tr dan alınmıştır.
Güzel bir insandı, iyi bir mümin kuldu. Halis bir Türk milliyetçisi idi... Yeri doldurulamaz bir düşün adamı idi. Hasret ve özlemle anıyorum. Mekanı Cennet olsun.