Sizlere tam 13 yıl önce yitirdiğimiz şair, yazar ve senarist merhum Ömer Lütfü Mete’yi elde ettiğim kıt kanaat bilgilerle tanıtmaya çalışacağım.

Kendi kişiliğini adeta senaristliğini yaptığı: “Deli Yürek ve Kurtlar Vadisi” dizilerindeki karakterlere yansıtmıştır. Haksızların, haksızlığın ve memleketi talan eden hırsızların karşısında Karadeniz’in bir simgesidir Ömer Lütfü Mete.

Kâh coşkun ve heybetli dalgalarıyla gelir belanın üzerine, kâh şefkat abidesidir, munistir gördü mü karşısına çıkan insanların yüzündeki masumiyet ifadesini.

O’nun için şunu diyebilirim ki; o da her büyük adam gibi, kucağında yaşadığı toplumun üvey evladı olmuş, sağlığında maalesef kıymeti bilinmemiştir.

Ömer Lütfü Mete’yi ölümünden birkaç sene önce dostum, değerli kardeşim Av. Naci Kara’nın daveti üzerine Körfez ilçede avukatlık bürosunda tanıdım. Kısa da olsa kendisiyle sohbet etme imkânımız oldu. İyi ki onu tanımışım, ruhu şad mekânı cennet olsun.

Ömer Lütfü Mete: “1950 yılında Rize’nin İyidere ilçesi Fıçıtaşı mahallesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamlarken, ayrıca özel olarak dini eğitim gördü. Bir süre Kuran Kurslarında hocalık yaptı. Rize Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptı. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. 1971 yılında önce matbaa çıraklığıyla başlayarak gazeteciliğe geçti. İlk olarak Babıali’de Sabah gazetesinde yazmaya başladı. 1972 yılında İktisat Fakültesi’nden ayrıldı. 1973 yılında Atatürk Eğitim Enstitüsü’ne girdi, 1976’da mezun oldu. Kısa süre edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra tekrar gazeteciliğe döndü. Ortadoğu, Tercüman, Türkiye, Yeni Binyıl, Ayyıldız, Sabah ve Bugün gazetelerinde ve Türk Edebiyatı, Boğaziçi dergilerinde yazdı, Çağrışım dergisini çıkardı. Senaryo çalışmaları yaptı. ANAP ve MHP’den milletvekili adayı oldu, seçilemedi. 18 Kasım 2009 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

 Eserleri:

Allahsız Müslümanlık. Milliyetsiz Milliyetçilik (röportaj),  Gülce, (şiir)  28 Şubat'tan Şemdinliye Derin Çeteler Derin Devlet, (röportaj)  Dünyayı Kimler Yönetiyor, (röportaj)  Derin Millet Manifestosu, (köşe yazılarından seçmeler)  Çığlığın Ardı Çığlık, (roman) Yerden Göğe Kadar, (roman) Asker ile Cemre, (roman)  Bolonya Tüneli, (roman) Çizme, (roman) Hacı yağı ile Parfüm Arasında, (deneme)  Balonya Tünel, (kara mizah)  İtfaiye Yanıyor, (kara mizah)  Erdoğan operasyonu, (Mahir Kaynak'la Ortak Eseri)  Sinema Filmi Senaryoları, Çizme, Gülün Bittiği Yer, Bizim Yunus, Kurtlar Vadisi Irak, The İmam  Tv Filmi Senaryoları,  Köstekli Saat,  Ayrı Dünyalar,  Veysel Karanî , Ahmet Bedevi  TV Dizi Senaryoları,  Bizim Ev,  Evlere Şenlik  Ortaklar,  Deliyürek,  Avcı,  Hayat Bağları,  Aga,  Kurtlar Vadisi  Kurtlar Vadisi Pusu,  Eşref Saati  Ekmek Teknesi,  Çanakkale Destanı, (Belgesel Drama)  Uğur Işılak Dönen Alçak Olsun (Klip)”

Ve Bir Şiiri:

Anam Tatlı Açmıyor Artık

Anam tatlı açmıyor artık İşi yok

Aşı yok

Ne su taşır

Ne çamaşır

Ne bulaşık, ne sökük, ne yırtık

Gece gün

Büsbütün

Susması tunç

Sözü korkunç

Anamın secdesi gözle şimdi

Namazı

Niyazı

Yüreğinde

Yürek zinde

Anamın teninde sır belirdi

Ocakta

Bucakta

Casus gezer

Anam kanser

Anamın alnında akşam ter ter feyizden

Anam bir gaybın sırdaşı

Anamın dilcağızı da sessiz sessizden

Benim anam sabır taşı

Bir soğuk güneş renk alır uçuk benizden

Sualdir anamın kaşı

Sorar hala mutfaktan

Hala evlat telaşı

Alır karanlığı gökler hanemizden

Hanemiz deryaya karşı

Köpük köpük saflar yürür

Karadeniz'den Bu bir tevekkül savaşı

Bir gam eser şimdi yamaçlardan aşağı

Yola düşer lambalar

Yolların zar zar ağlayışı bu kırağı

İz bırakır arabalar

Çözülüp savrulur bacaların sac bağı

Daha gür yanar sobalar

Taşıyor her biri bir değişik merağı

Efkâr yüklenmiş babalar

Çekerler haneden artık eli ayağı

Uzak yakın akrabalar

Anam pişirmemiş buzdur bu aşın yağı

Kaşıkta donar çorbalar

Göz bebeklerim genişler

Durup durup

Toz altında menevişler

Vurup vurup

Pencerem bir kasvet işler

Sorup sorup

Adına akşam demişler

Grup grup

Anamın odasında akşam

Odası gam

Sedası gam

Edası gam

Anamın odasında akşam

En son ümide izin bitti

Gözler karabiber

Akşam kılındı, yasin bitti

Anamla beraber

Selâya tırmanır bu ezan

Ölüm kaç basamak

Görünür alnımıza yazan

Bir görünmez parmak

Yok yok böyle konuşmaz insan

Nedir bu yüz asmak

Hele baba bu nasıl lisan

Ne söyler bu susmak

Anamın benzi mehtap mehtap

Şekli var hazzı yok

Anamın gözü kitap kitap

Zeyli var yazı yok

Anamın gözü hitap hitap

Dili var ağzı yok

Anamın özü bitap bitap

Eli var nabzı yok

Not: Ömer Lütfü Mete hakkında faydalandığım bilgiler: https://www.kirmizilar.com/tr dan alınmıştır.