18 Haziran 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlık ve Milletvekili Genel seçimleri 34 gün erkene çekilerek, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılması Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

14 Mayısta hem Cumhurbaşkanımızı hem de vekillerimizi seçeceğiz. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), henüz 2023 seçimlerinde Türkiye’de kaç kişinin oy kullanacağını açıklamadı.

 2014 Seçimlerinde 55.692.841 seçmen, 2018 Seçimlerinde 59.367.469 seçmen oy kullanmış. Bu veriler ışığında ortalama olarak 2023 seçimlerinde 64 milyon seçmenin oy kullanacağını tahmin ediyorum.

  Peki, bu seçmenler kimlerdir?

Seçmen; Seçimde oy verme hakkı olan kimsedir. Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. Kısacası seçmen olmak için iki önemli şart vardır. Birincisi Türk vatandaşı olmak, ikincisi ise seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Görüldüğü üzere seçmen tanımında hiç kimse din, mezhep ve kimlik üzerinden ayrıştırılmamış.

Seçmenler, YSK tarafından seçimlere katılmasına izin verilen siyasi partilerden istedikleri partiye oy verme hürriyetine sahiptirler.

O halde her partinin seçmenlerden almış oldukları oyları da yasaldır.  Ama biz ne yapıyoruz? Neyi tartışıyoruz? HDP’nin seçmenini tartışıp duruyoruz. Bütün haber kanallarının yaptıkları programlarının konusu HDP.

HDP seçmeni oyunu HDP ve muhalefet partileri dışında, özelliklede AKP’ye verirse en değerli oy, nerdeyse en kutsal oy olarak kabul edilecek ve seçmenler de baş tacı yapılacak. Ama İster HDP’ye, ister AKP ya da Cumhur ittifakı dışındaki partilere oy verirlerse terörist ilan edilmektedirler.

Oysa asıl konu, yapılan bunca siyasi savaşın sebebi; HDP seçmeninin oyunu alabilmek. Çünkü ne Cumhur ittifakı ne de Millet ittifakı HDP seçmeninin oyunu almadığı takdirde %50+1 oy oranına ulaşamıyor. İşte bunca karalamaların, iftiraların, baskıların, kızılca kıyametlerin koparılmasının HDP’nin örselenmesinin sebebi bundandır.

 Bir yıldır çeşitli araştırma şirketlerince yapılan veya yaptırılan anketler gösteriyor ki Cumhurbaşkanlık seçiminin kilit partisi HDP’dir. Milletvekili seçiminde ise zaten HDP tek başına veya başka bir ittifakla seçime girecek.

Ben bugüne kadar HDP’ye oy vermedim. Ancak dün olduğu gibi bugünde olabildiğince objektif bir bakışla yazılarımı yazmaya özen gösterdim.  Şimdide tarafsız, yansız bir gözle bakıldığında bu seçimde HDP’nin taraf olacağı İttifak kazanacaktır. HDP hakkında o kadar çok olumsuz propagandalar yapıldı ki, halkın tepkisinden korkarak, hiçbir ittifak aleni olarak HDP ile işbirliğine gidemiyor.

Seçimde tek yol HDP üzerinden olumsuz propagandalar yaparak, HDP seçmeni üzerinde baskı yapılarak, karşı ittifaka oy vermelerinin önüne geçmek ve HDP seçmeninin yanlarına geçmelerini sağlamak.

Unutulan bir şey var. O da bu gün Türkiye’de en bilinçli seçmene sahip partilerin başında HDP seçmeni gelir.

İsteğim odur ki seçmenler; kandırılmadan, kendilerine oy vermiyorsan vatan hainliğiyle, teröristlikle suçlanmadan, ayrıştırılmadan, eşit seçmen kabul edilerek demokratik kurallar çerçevesinde dürüstçe bir seçim yapılmasıdır.