Yaz mevsimini doya doya yaşamaya başlayacağımız bu günlerde hava sıcaklıkları günden güne artıyor.

Ayrıca bu yıl yaz tatili başlangıcı ile 9 Günlük Kurban Bayramı tatili birleşince İnsanlar hem tatil, hem bayram ziyareti hemde sıcaklıklardan korunmak için tatillerini sahil yerlerinde, yaylalarda veya köylerinde geçirmeye çalışacaklar.

Her ne kadar yaz mevsimi tatil ve eğlence anlamına gelse de, yaz aylarında büyük küçük her yaşta insanları bekleyen birçok tehlikeler bu dönemi sıkıntılı hale getirebiliyor. İnsanların en çok maruz kaldıkları tehlikeleri ve bu tehlikelere karşı alınabilecek önlemleri özet olarak açıklamanın faydalı olacağını düşünüyorum.

Yaz mevsiminde karşılaşabileceğimiz tehlikeler;

*Kazalar

*Güneş -Yaz hastalıkları

*Böcek sokmaları

*Boğulmalar şeklinde sıralayabiliriz.

KAZALAR; Türkiye’de trafik kazalarında her gün onlarca kişi hayatını kaybediyor.

Özellikle yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte kazalarda da ciddi oranda artışlar yaşanıyor. Termometreler 30 derece ve üzerini gösterirken, aşırı artan sıcaklıklarda trafik kazaları üzerindeki etkisini göstermeye başlıyor. Buna birde dokuz günlük kurban bayramı tatili eklenince yollardaki trafiğin yoğunluğu daha çok artacaktır. Olası kazalara karşı daha da dikkatli olmamızı gerektiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılına ilişkin karayolu trafik kaza istatistiğine göre; karayolu ağında 2022 yılında toplam 1 milyon 232 bin 957 trafik kazası meydana geldi. Kazaların 1 milyon 35 bin 696'sı maddi hasarlı, 197 bin 261'i ise ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası olarak kayda geçti.Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 82,5'i yerleşim yeri içinde yüzde 17,5'i ise yerleşim yeri dışında meydana geldi.

Trafik kazalarında 2 bin 282 kişi kaza yerinde, 2 bin 947 kişi ise tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Trafik kazalarından dolayı toplamda 5,229 kişi hayatını kaybetmiş. Anadolu’daki bir kasaba nüfusu kadar kişiyi kazalarda kaybetmişiz. Kazalarda yaralanan kişi sayısı ise 288 bin 696 olmuş.

Ölümlü ve yaralanmalı kaza kusurlarının yüzde 86,8'i sürücü, yüzde 9,5'i yaya, yüzde 2,1'i taşıt, yüzde 1,2'si yolcu ve yüzde 0,4'ü yol kaynaklı oldu.

Ülkemiz karayolu ağında 2022 yılında meydana gelen 197 bin 261 ölümlü yaralanmalı kazanın %66,9'u gündüz, %30,6'sı gece ve %2,5'i alacakaranlıkta oldu.

Türkiye'de 2022 yılında meydana gelen 197 bin 261 ölümlü yaralanmalı kazanın aylara göre dağılımına bakıldığında Temmuz ve Ağustos ayı en fazla kazanın meydana geldiği aylar olurken Şubat ayı en az kazanın meydana geldiği ay oldu.

Haftanın günlerine göre bakıldığında ise ölümlü yaralanmalı kazalar en fazla Pazartesi ve Cuma günü en az Pazar günü gerçekleşmiş.

Trafik kazalarının oluşmasında en önemli etken insandır. İnsan Faktörüne Bağlı Trafik Kazalarında oran ortalama %95'lere kadar ulaşmaktadır.

İnsan faktörüne bağlı trafik kazalarının nedenlerinin başında ise; dikkatsizlik, uzun süre uykusuzluk, hatalı sollama, aşırı hız, alkollü araç kullanmak ve trafik kurallarını dikkate almamak v.b. gelmektedir.

Ayrıca kazaların sabırsızlık ve yorgunluktan dolayı yolculuğun sonuna doğru varılacak noktalara yakın yerlerde daha çok meydana geldiği de ayrı bir ayrıntıdır.

Trafik kazalarının insan kusurlarından kaynaklandığına, insanlar tarafından çığ gibi büyütüldüğüne göre, kazaları yok etmek belki imkânsız ama azaltmak da yine insanlara düşüyor.

Trafiğe çıkan her insan kazaların sebeplerini düşünerek, biraz sorumlu ve dikkatli, biraz sabırlı ve saygılı olmaya, biraz da trafik kurallarına uymaya önem verdiğinde inancım odur ki kazalarda da ciddi derecede azalmalar olacaktır.

GÜNEŞ-YAZ HASTALIKLARI; Hepimiz güneşi özledik ama dikkat!

Güneşte aşırı sürede kalınması halinde aşırı sıcaklar, vücutta sıvı ve mineral kaybına, güneş çarpmasına, güneş yanıklarına ve güneşten kaynaklanan hastalıklara yol açar.

Güneş ve deniz kemik gelişimi için çok faydalı olan faktörler olsalar da tatil yörelerinde bizleri ve özellikle de çocuklarımızı bekleyen güneş çarpması, güneş yanıkları, yaz ishalleri, göz, kulak, cilt ve idrar yolları enfeksiyonları, mantar ve sıcağa bağlı isilik gibi pek çok hastalık riskini de beraberinde taşır.

Yaz günlerinin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için yaz hastalıkları riskine karşı herkesin dikkatli olması gerekiyor.

BÖCEK SOKMALARI: Böcek sokmaları özellikle yaz ve sonbahar başlarında tarlada çalışan, tatil ve piknik yapan insanlar, park ve bahçe gibi açık alanlarda zaman geçiren çocuklar için huzur bozucu, can sıkıcı bazen de yaşamı tehdit edici bir sorun olur. Tabiî ki böcek sokmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye ve böcekten böceğe göre değişiklik gösterir.

Sinek, arı ve böcek ısırıklarına, Zehirli denizanası ve zehirli yılan sokmalarına, Zehirli kene ısırmasına karşı çok dikkatli olunmalı. Ayrıca kapalı alanlarda böcek öldürücü kimyasal içeren spreylerin kullanılması bebekler için zararlı olacağı da unutulmamalı.

BOĞULMALAR: Yazın gelmesiyle, hava sıcaklıklarının artarak bunaltıcı noktaya ulaşması sebebiyle kıyı kentlerinde yaşayan insanlar denizlere, kırsalda yaşayanları ise barajlara, göletlere veya sulama kanallarına serinlemek amacıyla akın ediyorlar. Ancak serinlemek isterken dikkate alınmayan uyarılar ve bilinçsizce yapılan hareketler boğulmalara neden oluyor. Sadece yüzme bilmeyenler değil, vücut krampları ve aşırı dalga gibi etkenler nedeniyle yüzme bilen insanlar da boğulmaya tehlikesi yaşayabilirler.

Tehlikelerden uzak, gönlünüzce bir tatil geçirmeniz dileğiyle.