Ha bugün,  ha yarın derken 2023 yılında yapacağımız Cumhurbaşkanlık ve Milletvekili genel seçimlerinin yapılacağı tarih resmi olarak kesinleşmemiş olsada, hem iktidar hemde muhalefet tarafından 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılması kabul edilmiştir.

Her ne kadar adı erken seçim değilde biraz erkene alınmış olan 2023 seçimlerinde millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayı henüz belli olmasada Kılıçdaroğlu’nun adaylığı, olası bir sürpriz yaşanmasa nerdeyse kesin gibi görünüyor.

Bu iki önemli belirsizlik belirgin hale gelmeye başlamış bulunuyor.

Ancak gözden kaçırılmaya çalışan asıl sebep ne Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ne de Erdoğan’ın adaylığı ve Erdoğan’ın aday olup olmayacağı tartışmaları değil.

Asıl önemli olan Yüce Türk Milleti 2023 seçiminde Türk usulü Cumhurbaşkanlığı sistemine evet deyip, tek adamlığının kalıcılığına mı oy verecek, Yoksa hayır deyip güçlendirilmiş parlamenter sisteme oy vererek çoğulcu demokrasiden yana mı olacak.

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referanduma katılanların yaklaşık yüzde 51,43 ü "Evet"  yüzde 48,57 si "Hayır dedi. Sonuçların netleşmeye başlamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'daki Huber Köşkü'nde önce basın mensuplarına, ardından da köşk önünde bekleyen halka seslendi.

Erdoğan: Türkiye tarihi bir karar verdi. Türkiye'de yönetim sisteminin ilk defa sivil siyaset eliyle değiştirildiğine de dikkat çekti. 

İşte 2023 seçimlerinin can alıcı noktası burası.

Türk Milleti 16 Nisan 2017 tarihinde oylarıyla değiştirdiği yönetim sisteminin getirdiği onca sıkıntıları yaşayıp gördükten sonra, Yeter artık yine söz benim ve ben bu sistemden çok çektim deyip 14 Mayıs 2023 tarihinde Türkiye yine tarihi bir karar verip yönetim sistemini ikinci defa sivil siyaset eliyle değiştirebilecek mi?