Kocaeli Üniversitesi' akademisyenlerinden Sismolog Doç. Serkan Irmak, Jeofizikçi Doç. Tekin Yeken, İnşaat Müh. Dr. Serkan Engin’in konuşmacı olarak katıldığı ve moderatörlüğünü Kocaeli Aydınlar Ocağı ile Hürriyetçi Eğitim Sen Başkanı Dr. Süleyman Pekin’in yaptığı Panele yoğun bir katılım oldu. İzmit Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’ndaki bu önemli toplantıda İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Diyanet Birlik Sen Başkanları Numan Uysal ile
Mehmet Ali Karadaşlı, Türk Ocağı Başkanı Mustafa Arha, Yesevî Ocağı Başkanı Eren Elmalı, Bağımsız Yazar ve Şairler Derneği Başkanı Dilek Dila Mert, Kocaeli Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı Taylan Katak, Halk Kürsüsü Başkanı Ramazan Sevinç, Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut, Tokatlılar Derneği Başkanı Turan Şahin, Doğu Marmara Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Recep Sarısakal, Sağlık Çalışanları Derneği Başkanı Âdem Yaman, Yeniden Aydınlanma Derneği Sakarya Şube Başkanı Âdem Arı, Hürriyetçi Eğitim Sen Üniversite Baştemsilcisi Doç. Ali Talip Akpınar, Hürriyetçi Eğitim Sen Derince Temsilcisi Cem Çatalkaya, Hürriyetçi Sağlık Sen İl Temsilcisi Ercan Öztürk, Sağlık İş Sendikası KOÜ Temsilcisi Mustafa Çalım, Ünel Medya Grubu Başkanı Yusuf Ünel, 7x24 Kocaeli Genel Yayın Yönetmeni Orhan Balcı, Birleşik Emekliler Derneği Başkanı Alp Timincioğlu, İyi Parti İl ile İzmit İlçe yeni ve eski yöneticileri, İnşaat Mühendisleri Odası kurucu başkanı Keramettin Gençtürk, Aydınlar Ocağı eski başkanları Av.Ruhittin Sönmez ile Ahsen Okyar, İzmit Rotary Kulübü 51. dönem başkanı Uğraş Çiftçi, Sanayi ve Ticaret İl eski müdürü Dursun Meydanlı, HES, KAO ve KMKB yöneticileri ile konuyla ilgili vatandaşlar da hazır bulundu.


Usta sanatçı Murat Yılmaz’ın depremle ilgili 9 karikatürünün sergilendiği kısmın gezilmesiyle başlayan panel programını Yazıyoor.com.tr haber sitesi sahibi Hanife Serindere sundu. Açılış konuşmasında Kocaeli Millî Kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir, hazîruna teşekkür etti ve KMKB olarak depremzedelere yönelik yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi. Ardından Âşık Mahsunî Şerif’e ait “Ağlasam mı” türküsüne nazire olarak Cahil Kamyoncu Abi müstearıyla yazılan ve zihniyetimizi betimleyen şiiri okuyarak sözlerini tamamladı. Sonrasında Hürriyetçi Eğitim Sen İzmit İlçe Temsilcisi, aynı zamanda Yahya Kaptan Anadolu Lisesi Din Bilgisi Öğretmeni Mehmet Duman günün önemi ve yaşananlarının anlamına binaen Kuran- Kerim’den Rum Suresi 25 ilâ 45.âyetler arasını tilâvet etti. Hürriyetçi Eğitim Sen Şube Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İzmit MTAL Meslek Dersleri Öğretmeni Salih Karabey de okunan âyetlerin Türkçe meallerini seslendirdi. Felaketlere insanların kendi elleriyle yaptıklarının neden olduğunu anlatan âyetler ilgi çekti.


Panel kısmı Süleyman Pekin’in Türkiye’deki kader anlayışı ile Japonya’daki sorumluluk anlayışını karşılaştırmasıyla başladı. İlk olarak KOÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi, deprem sismolojisi araştırmacısı ve aynı zamanda Kocaeli Aydınlar Ocağı ile Hürriyetçi Eğitim Sen Üniversite Temsilciliği yöneticisi Doç. Dr. T. Serkan IRMAK söz aldı. K.Maraş Depremi’nin nasıl ve ne şekilde oluştuğunu slaytla eşliğinde anlatan Irmak, dinleyicilere teknik anlamda doyurucu bilgiler verdi. İkinci olaraksa hem KOÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi hem de Hereke Asım Kocabıyık MYO İnşaat Teknolojisi hocası; aynı zamanda Kocaeli Aydınlar Ocağı ile Kocaeli Türk Ocağı yöneticisi ve Hürriyetçi Eğitim Sen’in Üniversite temsilcilerinden olan Doç. Dr. Tekin YEKEN söz aldı. Zeminler ve deprem potansiyelleri üzerinde duran Yeken, slaytlar eşliğinde önemli bilgiler verdi. Son olarak da KOÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi, yapı mekaniği ve deprem mühendisliği araştırmacısı Dr. Serkan ENGİN söz alarak Maraş Depremi’nin binalar açısından etkileri ve deprem hasarları konularında detaylı bilgiler aktardı. Panelin ikinci urunda ise “Deprem Felaketinde Sıra Marmara’da mı? Şimdi Ne Yapmalıyız?” konuları ele alındı. Doç. T.Yeken’ın dile getirdiği erken uyarı sistemi ile Deprem bölgesinden yeni gelen Doç. S.Irmak ile Dr. S.Engin’in oralarda çektiği fotoğraflar üzerinden çözüm önerilerini dile getirmesi büyük bir ilgiyle dinlendi. Moderatör de dâhil olmak üzere akademisyen hocaların tamamı mevcut yönetmeliklerden çok mevcut zihniyetin değiştirilmesi hususunda hemfikir oldular. Sadece siyasîler, belediyeciler, müteahhitler vs değil tüm toplum fertlerinin iş ahlakı ve sorumluluğu ile kalite ve standartlara bağlılığı içselleştirmesiyle ancak depremlerden ders alabileceğimizi, alışkanlıklarımızı değiştirerek depremlerin felakete dönüşmesine engel olabileceğimizi dile getirdiler. Panelin sonunda İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Doç. Dr. Serkan Irmak’a; Kocaeli Çukurovalılar (yani depremzede yöreler) Derneği Başkanı Erdoğan Davut, Doç. Dr. Tekin Yeken’e ve K.A.O ile H.E.S Başkanı Süleyman Pekin, Dr. Serkan Engin’e günün anısına binaen plaket verdiler. 

Editör: TE Bilisim