Satın vekillerimiz; .önce Orman ve faydalarını Daha sonra da feryatları dile getireceğim.

Bu aşağıda yazılanların tamamına yakını sizler tarafından da bilinmektedir ,amacım ders vermek değil, sadece feryatlara çare olmanız için bir dilektir.

Öncelikle, Orman ve Genel ifadelerle kısa bir tanım, sonra da , bazı feryat  yazılar ile seslenmek istiyorum.

Hepimiz doğada vakit geçirmenin kendimizi ne kadar iyi hissettirdiğini biliriz.

Ormanın sesleri, ağaçların görkemi ve kokusu, yaprakların arasından sızan güneş ışığı, temiz hava gibi unsurlar bize huzur verir. Stres ve endişen arınırız. Böylece zihnimiz de berraklaşmaya başlar ve daha iyi düşünmeye başlarız.

Doğada olmak enerji ve canlılığımızı bize geri kazandırır.

Peki orman nedir?

Ne gibi özellikler vardır?

Ayrıntılar bu derlemede!

Orman Nedir?

Orman, dünyanın nefesi ve çok sayıda yaşam formunu destekleyen ağaçlardan oluşan karmaşık bir ekosistemdir. Bir ekosistem, aynı çevrede hayatta kalan ve birbiriyle etkileşime giren hayvanlar, bitkiler ve mikroorganizmalar topluluğu olarak tanımlanır.

Ekosistemler küçük ve büyük olabilir. Mesela; sıcaklık, güneş ışığı ve oksijen gibi çevrenin fiziksel faktörleriyle birlikte yaşayan canlıların yaşadığı bir orman ekosistemdir. Ağaçlar, ormanın içinde bulunabilecek hayvan ve bitki türlerini yönelik özel bir ortam yaratmaya yardımcı olur.

Ağaçlar ormanın da genel olarak doğanın da önemli bir bileşenidir. Havayı temizler, sıcak günlerde bizi serinletir, geceleri ısıyı korur ve adeta sesleri emer. Dolayısıyla orman nedir, gibi çok kapsamlı bir konuya değinirken ağaçlardan bahsetmemek olmaz.

Ormanlar, dünyanın en yoğun, en çeşitli yaşam türlerinden bazıları için hayati bir altyapı sağlar. Dünya üzerindeki tüm toprakların üçte birini ormanlar kapsamaktadır. Sayısız türün yanı sıra 1,6 milyara yakın insanın geçim kaynağını da ormanlar destekler.

Böyle önemli bir doğal varlık olduğu için ormanlık arazilerin düzenli olarak korunması da insanların sorumluluğu altındadır.

1) Nefes almanıza yardımcı olur

2) Ormanlar ağaçlardan fazlasıdır

3) İnsanlar da ormanda yaşarlar

4) Ormanlar bizi serinletir

5) Atmosfer koşullarını etkiler

6) Ormanlar sele karşı savaşır

7) Kirli toprağı temizler

8) Bize ilaç sağlar

9) Ormanlar istihdam alanıdır

10) Akiferlerin dolumunu sağlar

11) Toprak çeşitliliğine sahiptir

12) Orman zemini yaşama zenginlik katar

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF)  bir araştırmasına göre koronavirüs döneminde ağaç katliamı yüzde 150 arttı. 18 ülkede yapılan araştırmada Mart ayında tropikal ormanların yüzölçümü 6 bin 500 kilometrekare azaldı.

Kırsal alanda devlet kontrolü azaldı

Gelin Sarıkamış Sarıçam Ormanları’nın doğal yapısının ortadan kaldırılmasına itiraz edelim ve bu kıyımı durduralım

Sarıkamış ormanları atalarımızın bize yadigarıdır. Gelecekte Sarıkamış’ın çölleşme ile karşı karşıya kalması kuvvetle muhtemeldir.

Sarıkamış hepimizindir. Tüm Sarıkamış Halkının siyasi düşünce farkı olmaksızın bu katliama şimdiden dur demesi ve Sarıkamış’a sahip çıkması gerekmektedir.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Sarıkamış Değişim Derneği başkanı Saim Ucun, 2019 yılından beri Sarıkamış Orman İşletme Bölge Müdürlüğü’nün geçmiş yıllarda Sarıkamış ormanlarında yıllık 10-15 bin metreküp ağaç kesimi yaparken 2019 yılından itibaren kesim oranlarını korkunç boyutlara çıkarmaya başladıklarını açıkladı.

Ormanlık arazide gençleştirme ve seyrekleştirme adı altında son üç yıldır 100-120 bin metreküp ağaç kesmeye başladıklarını, yaklaşık olarak 250-300 bin ağacın kesilmek istendiğini dolayısıyla bunun orman katliamı anlamına geldiğini söyledi.

Sarıkamış ormanlarında kese kese ağaç kalmadığını bu nedenle kesim yaşı gelmiş ağaç kalmadığını, orman işletmesinin artık genç ağaçları keserek ormanın geleceğini ciddi anlamda tehlikeye attıklarını belirten Ucun, Orman İşletmesi’nin son yıllarda doların artışı nedeniyle kereste ithalatının yapılamadığını ve ülkenin tüm kereste ihtiyacının ormanlarımızdan karşılanmaya başladığını açıkladı.

Siz sayın Millet Vekillerimiz, bu yazımdan sonra da lütfen elinizi vicdanınıza koyun ve Sarıkamış’lının bu feryadına çare olun.