Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 mart 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında  Anayasa'nın 116. Maddesinin kendisine verdiği yetkiye göre 18 Haziran'da yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs 2023 Pazar günü yenilenmesi kararı aldığını belirtmiş ve seçim startı vermişti.

Seçmen 14 mayıs tarihinde yapılan milletvekili genel seçiminde TBMM’de görev yapacak milletvekillerinin dağılımını yaparken Cumhurbaşkanlığı seçimini de ikinci tura yani 28 mayıs tarihine bırakmıştı.

28 mayıs tarihinde yapılan ikinci tur seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre Cumhur ittifakının adayı mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı, Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu kaybetti.

Biz bu yazıyı yazmaya başladığımız sırada Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Erdoğan İstanbul Kısıklı’daki konuşmasını tamamlayarak Ankara’ya doğru yola çıkmış çıkarken de “Balkon konuşmasını Külliyede yapacağım “ mesajını vermişti.

Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Erdoğan Ankara’ya doğru yola çıkarken seçimi kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu saat 21.30 ‘da medya kuruluşlarının karşısına geçerek “mücadeleye devam edeceğim” mesajını verdi.

Kemal Kılıçdaroğu’nun açıklaması sonrası saat 22.00 gibi habercilerin karşısına çıkan İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener son derce kucaklayıcı bir konuşma yaptıktan sonra “tüm enerjimizi ve yoğunluğumuzu 14 mayıs ve 28 mayıs  tarihlerindeki seçimlere verdik, Seçmenin iradesinin üzerinde hiçbir güç tanımıyoruz, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan sayın Erdoğan’ı tebrik ediyorum” şeklinde belirttiğimiz gibi son derece kucaklayıcı bir açıklama yaptı.

28 Mayıs tarihinde yapılan ikinci tur seçimin üzerinden henüz saatler geçmiş durumda dolayısı ile böylesi sıcak saatlerde siyasi parti genel başkanlarının tüm toplumu kucaklayacak mesajlar vermesi hepimiz için son derece önemli.

Böylelikle 10 mart tarihinde başlayan seçim süreci 28 mayıs Pazar günü sona erdi, Kabul etmek gerekiyor ki arada geçen yaklaşık 3 aylık zaman dilimi son derece sert ve kırıcı söylemler ile başladı ve aynı sertlikte sona erdi.

Ancak hepimiz biliyoruz ki Türkiye’nin başta ekonomi olmak üzere son derece önemli ve büyük sorunları var, 03 Kasım 2002 yılında yapılan seçim itibarı ile ülkeyi yöneten bir siyasi partinin 29 mayıs pazartesi günü atacağı adımlar hepimizi en ince detaylarına kadar ilgilendiriyor.

Bu sabah itibarı ile hepimiz yine rutin işlerimize devam edeceğiz, Hepimiz ekmek mücadelesine kaldığımız yerden ”merhaba” diyeceğiz, hepimiz hayatımızı devam ettirebilmek adına var gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz.

Bu süreçte her zaman olduğu gibi seçmenin hür iradesine saygı duyacağız, siyaset ile az çok uğraşan birisi olarak seçmeni suçlamak yerine seçmenin kalbini neden kazanamadığımızın, seçmeni neden kucaklayamadığımızın muhasebesini yapmanın daha doğru bir siyaset tarzı olduğu gerçeğini asla unutmayacağız.

Seçimde kazanan tarafı tebrik ediyoruz, kaybeden taraflar içinde kaybetmenin dünyanın sonu olmadığını kendilerini dokuz ay sonra yapılacak yerel seçime hazırlamaları gerektiğini hatırlatıyoruz.

Seçmene inanmak, güvenmek, sonrasında da çıkan neticeyi hazmetmek gerektiğini de asla unutmamak gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz.