07 Ocak 1946 yılında Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Mehmet Fuat Köprülü tarafından kurulan Demokrat Partinin 1950 Genel seçimlerinde kullandığı “Yeter Söz Milletin!” seçim sloganı Mimar Selçuk Milar tarafından ilk defa kullanılmış ve bu söz Milar’ın kendisine aittir. O günleri yaşayanların anlattıklarına göre, afişlerdeki bu sözün Demokrat Parti'nin 14 Mayıs 1950 seçimlerini kazanmasında büyük rolü olduğu söylenmektedir.

27 Yıllık Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı döneminde henüz Osmanlının enkazı temizlenmeden ve kanayan yaralar sarılmadan, her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti olarak biz girmemiş olsak bile sınırlarımızın hemen batısında bir de 2. Dünya Savaşı patlak vermiş, hükümet olası savaş riskini düşünerek bazı tedbirler alma yoluna gitmiştir. Bunların en başında ekmeğin karne ile dağıtılması ve buğdayların silolarda çürütülüp halka dağıtılmaması, vergi memurlarının köylüye zor kullanması gibi sebepler milletin hafızasında her zaman tazeliğini korumuş, sanki yakın tarihte olmuş bir olay gibi halâ konuşulmaktadır.

Özellikle başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bazı AKP milletvekillerinin sık sık CHP’nin tek parti dönemine atıfta bulunmaları, eleştiriler dile getirmeleri işte yukarıdaki millet hafızasında derin yaralar açan sebeplerdir.

O yıllarda Demokrat Partinin haklı veya haksız “Yeter Söz Milletin!” sözünü söyleme hakkı vardı. 27 Yıllık tek parti döneminden sonra yeni bir parti kurulmuş, yoksulluk ve fakirlikle mücadele eden halka aydınlık günlere çıkma vaatlerinin verilmesi doğruydu ve gerekiyordu. Bu çarpıcı mesaj millete verildi ve başarılı da olundu.

Hâlbuki bugün karşımızda: “Yeter Söz Milletin!” ifadesini kullanan kesintisiz 20 Yıllık iktidar sahibi, AKP Genel başkanı, partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan var.

Bunca sayısız hatalarına, bunca kandırılmışlığına, enflasyonun %180’lere dayanmış lığına, devlete ait ne kadar mal varlığı varsa hepsinin satılmasına, 600 Milyar dolar dış borca rağmen gene de: “Yeter Söz Milletin!” denilebiliyorsa bu tek kelimeyle milletin aklıyla alay etmektir.

Cumhuriyet kurulduğundan buyana ilk defa toprak kaybı yaşadığımız Suriye’de Süleyman Şah türbesinin arazisinin terkedilmesine, Ege denizinde 19 ada ve bir kayalığın Yunanistan tarafından işgaline sessiz kalınmasına rağmen gene de İktidar sahiplerince “Yeter Söz Milletin!” deniliyorsa bu pişkinliğe şapka çıkarılır doğrusu.

Türkiye toprakları, doğusundan ve güneyinden gelen 10 milyon sessiz istilâcının işgaline uğramışsa ve buna rağmen 20 yıldır iktidarda olanlar: “Yeter Söz Milletin! Deme hakkını kendilerinde görüyorlarsa bunu anlamak gerçekten zor.

Normal olarak bireysel düşünen vatandaşlar için “Yeter Söz Milletin!” sözünün hiçbir gerekçeli tarafı yoktur ve yok hükmünde sayılır.

Ancak:

  • “Tayyip ağabey Türkiye’nin başında. Dünyanın lideri. Kendi kendimize ihanet etmek gibi bazı şeylere sapıyoruz. Şimdi kalkıp da böyle ucuz sebeplerle Tayyip ağabeye ihanet etmek, Türkiye’ye ihanet etmektir…

Tayyip ağabeye ihaneti bırak, sırtımızda taşımamız lazım. Yani ayakkabısını elimizle yalamamız lazım…” diyenler,

  • “Erdoğan’ın G…. Kılıyım” diyenler,
  • “Karşımızda Allah’ın bütün vasıflarını üzerinde toplayan bir lider var, onunda önünü kesmek istiyorlar.” diyenler.
  • Bırakın birey olmayı, ümmet dahi olamayan köle ruhlu, sürü mantıklı yaratıklar kabullenir ancak bu sözü.

        Sağlıklı kalın.