Hepimizin bildiği gibi 2022 yılının sonuna geldik. 1 Ocak tarihi itibariyle yeni bir yıla başlayacağız. Yıllardır her yeni yıla zamlarla başlardık, başlamayada devam ediyoruz. Bunda kanıksanacak bir şey yok. Ocak ayıyla beraber memurların, emeklilerin, Dul ve yetimlerin, Muhtarların, Yaşlıların, engellilerin ve de Asgari ücretlilerin maaşlarına ZAM yapılacak. Doğal olarak bütün bu zamların karşılanması içinde devlet bütçesinin artırılması gerekecek..

Peki, arttırılması gereken Merkezi Bütçenin Gelirleri nelerdir?

Şöyle ki;

Vergi Gelirleri (Örnekler: Gelir Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Damga Vergisi vb.)

Vergi Dışı Gelirler(Örnekler: Döner Sermaye Karları, KİT'lerden Sağlanan Gelirler, Gayrimenkul Kiraları, Para Cezaları vb.)

Sermaye Gelirleri (Örnek: Gayrimenkul Satış gelirleri)

Özel Gelirler ve Alınan Bağış ve Yardımlar (Örnek: Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri)

Özel Bütçeli İdarelerin Öz Gelirleri (Örnekler: Spor Toto Gelirleri, Devlet Tiyatroları Gelirleri vb.)

Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların Gelirleri (Örnekler: Rekabet Kurumu'na ödenen para cezaları)

Merkezi Bütçenin Gelirlerini oluşturan kalemlerdir.

2022 yılının bütçesine göre 2023 bütçesi, %155,9 artış içeriyor. Mecliste bütçe görüşmelerine devam ediliyor.

Merkezi bütçenin önemli gelir kalemlerinden biri olan ve milyonları ilgilendiren vergi, ceza ve harçlara 2023 yılı için uygulanacak tarife düzenlemesi oranı yüzde 122,93 olarak 24 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

2022 yılında, elektrikte yüzde 148,5’e, doğalgazda yüzde 164,25’e varan oran da düzenleme yapıldı.

18 Aralık 2021'de 11,58 TL olan benzinin litresi % 74 artarak 20,17 lira, 11,46 lira olan motorinin litre fiyatı ise % 106 artarak 23,66 lira olarak düzenlenmiştir.

Kısacası devletimiz halka sunduğu her türlü mal ve hizmetler için % 100 ila % 165 Aralığında zam yaparken, pardon düzenleme yaparken. Vatandaşına ödeyecek maaşlara ise ne kadar zam yapacağı merak konusu olmuş durumda.

Peki devletimiz alacaklarına yönelik yaptıkları zamlara, neden düzenleme diyor da, çalışanlarına ve emeklilerine vereceği enflasyon farkına ise zam deyip duruyor.

Cevabı gayet basit. Zam kelimesi; bir şeyin fiyatına ek yapma, fiyatını artırma. Anlamına geldiği için maaşa yapılan artırıma, zam diyerek vatandaşın gönlünü almaya çalışıyor.

Faturalara, vergilere, akaryakıta yapılan zamlara ise düzenleme diyerek insanlarda oluşacak olumsuz algıyı azaltmaya çalışılmaktadır.

Sonuçta adına düzenlemede denilse, zam da denilse bunlar fiyat artırımıdır. Burada önemli olan, beklenilen şey, Ocak ayında memurların, emeklilerin, Dul ve yetimlerin, Muhtarların, Yaşlıların, engellilerin ve de Asgari ücretlilerin maaşlarına yapılacak. ZAMMIN TÜİK verilerine göre değilde, Devletin, en az kendi alacaklarına uyguladığı zam kadar olmasıdır.