Türkiye 14 mayıs pazar günü tarihi bir seçime gidecek, sabah saatlerinde sandık başına giden seçmen bir sandıkta Türkiye Cumhuriyetinin yeni cumhurbaşkanını diğer sandıkta da TBMM’de görev yapacak 600 milletvekilini seçecek.

Normal şartlar altında 06 şubat sabahı meydana gelen ve asrın felaketi olarak tanımlanan Kahramanmaraş depremi meydana gelmemiş olsa Türkiye her şeye rağmen en azından mitingi bol, şarkılı-türkülü , gürültülü bir seçim süreci yaşayacaktı.

Ancak hepimizin içini yakan deprem ister istemez 14 mayıs öncesi partilerin seçimde yapılması planlanan tüm propaganda modellerini de rafa kaldırmış oldu.

Son derece görkemli seçim propaganda tekniklerinin ertelemesini gerektiren sebeplerden birisi de içerisinde bulunduğumuz mart ayının 23’ünde başlayacak olan ramazan ayı 21 nisan Cuma günü sona erecek.

Deprem ve ramazan ayı çerçevesinde yapılacak olan propaganda sonrasında kutlayacağımız 23 Nisan Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı sonrasında siyasi partilerin tam anlamı ile sahada 20 günlük bir zamanları kalıyor.

Geçtiğimiz seçimler öncesi bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de çevreyi kirleten plastik atıkların en aza indirilmesi çerçevesinde caddeleri, sokakları bir baştan bir başa donatan plastik görselleri bu seçim öncesinde de daha az göreceğiz.

Açıklanan resmi rakamlara göre depremde yaklaşık 47 bin civarında olduğu belirtilen kaybımızdan sonra davullu zurnalı bol müzikli siyasi propagandanın da yapılmayacağı netleşti.

Milletvekili aday listelerinin YSK’ya en son hangi gün verileceği ile ilgili tarih henüz netleşmedi, Ancak en fazla nisan ayının ilk haftası içerisinde aday listelerinin belli olacağı şeklinde görüşler de konuşuluyor.

Ramazan ayı bilindiği gibi tüm islam alemi için önemlidir, bir aylık süre boyunca tüm islam alemi büyük oranda ibadeti ile meşgul olur, aile bireyleri ile birlikte bir sofra etrafında yapılan tadına doyulmaz iftar, sonrasında teravih namazı ile devam eden ibadet sahur ile ertesi güne “merhaba”” deniliyor.

Bu sebeple milletvekili adaylarının en fazla uğrayacakları ziyaret edecekleri alanlar kurulacak iftar sofralarıdır, zira adaylar ister istemez gün içerisinde  özellikle oruç tutan sigara tiryakilerine propaganda yapmak istemezler.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi 23 nisan tarihinden sonra seçime yaklaşık 20 gün kalıyor, kalan zaman zarfında siyaset kurumunun büyük oranda deprem bölgesinde olacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok.

Dolayısı ile son dönemlerin en sessiz en sakin gürültüsüz patırtısız seçimine şahit olacağız, Bu durum en başta milletvekili adaylarının işine gelecek zira son derece kısa bir seçim dönemi geçirecekler.

Temennimiz Türkiye için hayati öneme sahip bu seçim sürecinin tam bir sevgi ve saygı çerçevesi içerisinde geçmesi.