Kıskanç Bir Karanlık İçindesin, Yengeç Gibi...

Yengeç Zihniyeti: İnsanlar Neden Başarılı İnsanları Çekemez?

Çoğu kıt akıllıdır.

Yukarı çıkmak isteyeni aşağı çekerler.

Mesela uzun bir kötü mali dönemden sonra borçlarınızı ödeyip gün yüzü görmeye başladığınızda, ailenizde böylesi bir başarı gösteremeyen kimseler bu başarınızı küçümseyebilir.

Mesela uzun ve sağlıksız geçen bir zamandan sonra spor yapmaya ve sağlıklı beslenmeye başlarsanız bu başarıyı gösteremeyen tanıdıklarınız sürecinizi baltalayabilir.

Mesela eğer yeni insanlarla tanışmanızı sağlayan bir hobi edinirseniz eski arkadaşlarınız hobinizle dalga geçebilir ve size bu hobiyi sürdürmemeniz yönünde baskı uygulayabilir.

Mesela başkaları hakkında olumsuz konuşurlar.

Mesela başkalarına karşı merhamet eksikliğinde bulunurlar.

İyi grup çalışmasında bulunamazlar.

Genellikle sorunları çözmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmaksızın sürekli şikayet etme ve eleştirme eğilimi gösterirler.

"Ben başaramadım, bari başarabilecek olanları köstekleyeyim" olan zihniyetin bu ismi almasındaki sebep ise bir kova içine bir sürü yengeç konulduğunda, kaçmaya çalışan bir yengeçin diğer yengeçler tarafından kovaya geri çekilmesidir.

Henüz bitirmediğiniz ya da başlamadığınız ve başlamayı planladığınız işleri başka insanlarla paylaşırken karşılaşılabilecek zihin yapısı. karşı taraf o işin olmayacağı veya mantıksızlığı ile ilgili o kadar argüman üretir ki kişinin çerçevesi sarsılabilir, hatta kırılabilir.

Bir zamanlar bir balıkçı iskelesinde oturan ve kovadaki canlı yengeçlerin nasıl davrandığını gözlemleyen bir adam vardı.

Hepsi kovanın altında üst üste kıvranırken arada sırada bir yengeç kaçmak için yukarı doğru sürünürdü.

Ama çıkışa her yaklaştığında aşağıdan bir yengeç uzanıp onu geri çekiyordu. Sonra başka bir yengeç yukarı tırmanıyor ve yine alttan bir yengeç onu aşağı çekiyordu.

Bir kovaya tek başına yerleştirilen bir yengeç kolayca tırmanıp kaçar ancak onu birkaç arkadaşıyla birlikte koyduğunuzda şu ilginç olay gerçekleşir: Yengeçler birer birer kaçmaya çalışırken diğer yengeçler onları aşağı geri çeker.

Yengeçler bu zihniyetleri ve davranışları nedeniyle grubun toplu ölümüne neden olurlar.

Ne yazık ki yalandan yaşıyor olduğumuz coğrafyamızda böyle ‘kıskaçlı yengeç’ tipleri oldukça fazla. Ülkemizde liyakat olmadığından tahsili ve görgüsü sınırlı, onursuz, kişiliksiz insanlar her ortamda, özellikle de iş ortamlarında sık sık karşımıza çıkabiliyor.

Ağzından "Allah- kitap" eksik etmeyen bu tür insanlar, Türk dizilerinden kaptıkları haset, racon ve entrika duygusuyla sürekli küçük hesaplar peşine düşmektedirler.

Böyle insanlar akşam eve gittiklerinde demliyor bir demlik çayı, açıyor nefret söylemli siyasetçileri ya da birer sezon aşiret, kabile,mafya temalı dizileri…

Bunlar ile koca gece zihnini besliyor. Ertesi gün dizinin etkisinde, Ferhunde veya Polat Alemdar tripleriyle bakıyor sana bana.

Ben şahsen ne yapıp edip böyle sığ insanlarla ilişkileri sınırlı tutmakta fayda görüyorum.

Çünkü bu tür insanlar kendi kendini gerçekleştiren kehanet misali er ya da geç kendilerini batıracak, batarken de kıskaçları ile muhakkak bir dizi insanı yanında dibe çekecektir.

Yengeç zihniyetine sahip kimseleri görmezden gelebilirsiniz.

Yengeç zihniyeti sergileyen insanlarla aranıza mesafe koymalısınız.