13 Kasım 2022 tarihinde İstanbul'a bağlı Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde 16.20 sıralarında meydana gelen patlamada 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi de yaralandı. Bu olay ülkemizde ilk defa olmuyordu. 12 Eylül 1980 Darbesi'ne giden süreçte (1978-12 Eylül 1980); Türkiye'de yaşanan siyasi, ekonomik ve sosyal krizlerin yanı sıra 4.250'den fazla kişi teröre kurban gitmiştir. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nun raporuna göre 1984-2012 yılları arasında toplam 35,576 kişinin PKK terörü yüzünden hayatını kaybettiği belirtilmiştir. (Son 10 yıl hariç) Yine15 Temmuz 2016 da FETÖ mensubu asker ve sivil tarafından yapılan darbe girişiminde ise; 250 insanımız şehit olmuştu.

Pekii, terör olayları sadece ülkemizde mi yaşanıyor?

Başka hangi ülkelerde terör olayları oluyor?

Yaşanılan bu terör olayları karşısında hangi ülke ne kadar tepki veriyor?

Bütün bu sorulara yanıt bulmak için ilginç verilere ulaştım ve bunları sizlerle paylaşmak istedim.

Terörizm, siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, belirlenen hedef gruplara veya resmî, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımını ifade eden bir terimdir. Bu tanım hükümetlere veya kuruluşlara göre değişmekle birlikte, terör uygulayan organize çeşitli gruplara terör örgütü; terör uygulayan şahıslara ise terörist denilmektedir.

Gücünü ve yetkilerini bu yönde kullanan devletler de devlet terörizmi ve buna benzer olarak; devlet organlarını direkt olarak kullanmayıp, iktidarlardaki grubun veya partinin desteklediği örgütlerce yapılan devlet destekli terörizm de görülmektedir.

Terörizm ihtiyaç duyduğu maddi kaynaklara daha çok yasa dışı faaliyetleri ve dış yardımlar ile ulaşır. Bu gelir kaynakları: Vergi, Dış yardımlar, Uyuşturucu ticareti, İnsan kaçakçılığı, Büyük çaplı soygunlar, Haraçlar, Zorunlu bağışlar, Her türlü kaçakçılık ve Diğer gönüllü katkılardır.

Bazı ülke ve kurumlar, terör örgütü olarak tanımladığı kuruluşların listesini yayınlar. Geçmişten günümüze kadar 172 terör örgütü bu listelerde yer almıştır. Ancak tüm ülkelerin terör listelerine giren hiçbir terör örgütü yoktur. Ülkelerin hazırladıkları terör listelerindeki sayılara bakıldığında başı 79 terör örgütü ile İngiltere çekmektedir. İkici sırada ABD 69, üçüncü sırada Kanada 52, dördüncü sırada Türkiye 50 terör örgütünü listelerinde gösterirken, Birleşmiş Milletler 35, Avrupa Birliği ise 30 terör örgütünü listelerine koymuşlar.

Terör listelerinde en az örgüt bulunan ülkelerin başını 1 örgütle Tunus (Ensar eş-Şeriat ). 2 örgütle Ukranya (Lugansk Halk Cumhuriyeti-Donetsk Halk Cumhuriyeti). En ilginci ise Çin’in listesi, (Yasakladığı dört örgütten 3 ü özgürlük mücadelesi veren Türk örgütleri olan, Dünya Uygur Kurultayı, Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi, Doğu Türkistan Kurtuluş Örgütü biride Türkistan İslam Partisi. Bu örgüt Türkiye’de yasaklı.)

Diğer bir ilginç liste ise Kazakistan’ın terör listesi, yasakladığı on terör örgütünden biri “Ülkü Ocakları” olmasıdır.

Dünya terör listelerinde yer alan 172 örgütün 51’i farlı ülkeler ait, siyasal, ayrılıkçı örgütler iken 121 ‘i ise İslami dini öğütlerdir. Müslüman olmayan ülkelerin sadece birkaçında siyasi ve ayrıkçı örgütler bulunurken, Ne hikmetse, nerdeyse her Müslüman ülkenin bir ya da birkaç İslami isimle kurulmuş terör örgütleri bulunmaktadır

Türkiye bugüne kadar 50 terör örgütünü listesine almış. Listede yer alan PKK’yı; Avrupa Birliği

Ülkeleri, NATO, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Japonya, Kanada, Kazakistan ile bölgedeki Suriye, Irak ve İran'ın da aralarında bulunduğu çeşitli ülke ve uluslararası kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanırken, Rusya, Çin, Hindistan, İsviçre, Mısır, İsrail, Tunus, Suudi Arabistan, Ukrayna,

Birleşik Arap Emirlikleri ise PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmeyen ülkelerden bazılarıdır.

YPG’ terör örgütünün, sadece Türkiye ve Katar tarafından, FETÖ’ nun ise yine sadece Türkiye tarafından terör örgütü olarak görülmesi ülkemiz açısından önemli olan başka bir ayrıntı olarak göze çarpmaktadır.

Dünyada, İŞİD 12 Ülke ve AB tarafından, EL KAİDE ise 11ülke ve AB tarafından en fazla terör listesine alınan örgütler olarak görülmektedir.

Ülkemizdeki Terör listesinde ise PKK/YPG dâhil 6 Kürt örgüt, DHKP/C dâhil dört sol örgüt ve FETÖ-IŞİD dâhil 40 İslami örgüt yer almaktadır.

Bütün bunlar gösteriyor ki bu kadar örgütle baş etmenin yolu; birbirimizi öteleştirmeden, siyası ayrıştırmaya gitmeden, ciddiyetle, kararlılıkla, birlik ve beraberlik içinde TERÖRE KARŞI OMUZ OMUZA vererek terörün ve teröristin kökünü kazıyabiliriz.