(ÜMİT ÜLKER) Gebze Teknik Üniversitesi’ne bağlı Kadın ve Aile Çalışmaları MERKEZİ (KUAM) üniversite bünyesinde idareci ve akademisyen ailelere yönelik başlattığı eğitim çalışmaları kapsamında “Elektronik Atık İnceleme ve Sökme Atölyesi” konulu etkinlik gerçekleştirildi. Gebze Teknik Üniversitesi’ne bağlı TEKNOPARK alanında düzenlenen eğitime üniversite bünyesindeki idareci ve akademisyen aileler katıldı.

Etkinlikte çocuklara atık durumuna düşmüş elektronik eşyalar uzman gözetiminde sökülüp, takılarak sistemin nasıl çalıştığı anlatıldı. Ayrıca çocuklara atık durumuna düşmemesi için elektronik eşya kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar anlatıldı.

GTÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Yüksel, 2025 yılının aile yılı olması nedeniyle ailelere yönelik etkinlikler serisi düzenleme kararı aldıklarını ilk etkinliğin ise “elektronik atık inceleme ve sökme atölyesi” olduğunu ifade etti: “Bugünkü etkinliğimiz kadın ve aile araştırma merkezimizin etkinlik serisinin bir örneği idi. Bugün aile içi anı biriktirme etkinlikleri serimizde elektronik atıkları inceledik. Anne, baba, çocuklar katıldılar. Ve anne baba çocuk elektronik atıkların ne kadar kıymetli olduğunu bunların nasıl geri dönüşeceğini veya başka kullanımlarının neler olabileceğini ve elektronik atıkların günlük hayatımızdaki önemini vurgulamak için yaptığımız bir etkinlikti.”

Prof. Dr. Yüksel etkinliğe katılanlarla ilgili olarak “akademik ve idari personelimizin yanı sıra dışarıdan katılımcılarımız da vardı. Burada yaş grubunu belirlemedik. Yaş grubu oldukça geniş bir scaladaki çocuklarımız anne babalarıyla birlikte katıldı, aile olarak.” Şeklinde konuştu.

Eğitimin amacına da değinen Prof. Dr. Yüksel “burada önemli olan elektronik atıkların içindeki malzemeler materyaller ve elektronik atıkların çevreye zararı aynı zamanda ekonomiye katkısı ve zararları karşılıklı olarak olumlu olumsuz yönleriyle birlikte konuştuk” dedi. Prof. Dr. Yüksel “kullanımının ne kadar önemli olduğunun, kullanım şeklinin ne kadar önemli olduğunu algıladı çocuklarımız ve aslında bozulan elektroniklerin hemen atık olmadan pek çok farklı alanda kullanabileceklerini de gördüler” diye konuştu.

GTÜ Öğrencilerine TÜBİTAK'tan büyük araştırma desteği
GTÜ Öğrencilerine TÜBİTAK'tan büyük araştırma desteği
İçeriği Görüntüle

Öte yandan Caner Yalın ise “Aileler evlerinde bir sürü elektronik cihazlar olabiliyor işte yarın bir gün işe yarayacak diye bir kenara koyduğu cihazlar oluyor işte. Onlar bir şekilde unutuluyor işte. Onlar belki tamir edilebilir ve ihtiyacı olan birine verilebilir. Tamir olmuyorsa geri dönüşüme verilebilir. Ama mümkünse içindeki geri dönüşümden önce içindeki parçalar sökülebilir, incelenebilir farklı ürünler yapılabilir. Önemli olan tekrar değerlendirebildiği noktaya kadar değerlendirebilmek gerekiyor…

Elektronik atıkların bozulmaması için mümkünse kaliteli markalardan almak lazım. çünkü, bazen ucuz etin yahnisi yavan olabiliyor. Daha ucuza aldığınız şey daha pahalıya da patlayabilir. Mümkünse kaliteli ürünler kullanmak mümkünse aldığımız kaliteli ürünlere daha iyi bakabılmek lazım. Mesela klimayı tüm gün boyunca açmamak. Belirli saatlerde açmak. Çünkü sürekli açılan cihazlar bozulabiliyor, hemen kolayca yanabiliyor. Mümkünse düşürmemeye kırmamaya dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.

Öte yandan eğitime katılan bir veli olan GTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Çetindere ise “Bugün burada elektronik atık etkinliği yapıyoruz. Burada çocuklarımızla eşimizle ailelerimizle birlikte çeşitli elektorink parçaların çözümlemesini yaparak içerisindeki parçaları gözlemledik. İçerisindeki parçaların nasıl geri dönüştürülebileceğine ilişkin biraz beyin fırtınası yaptık. Bunlarla ilgili görüştük verimli bir zaman geçirdik. Burada çocukalrımız aslında teknolojinin gelişmesiyle birlikte evimizdeki elektronik eşyaların sayısı gün be gün artmakta. Çocuklarımız bunları kullanmakla birlikte kullanılmaaz hale geldiğinde tekrar kullanılabiliyor mu, geri dönüştürebiliyor mu, parçalar farklı yerlerde kullanılabiliyor mu? bugün burada bu konu hakkında çeştli bilgi sahibi oldular, tornavida kullanarak kenidleri sökerek içerisindeki parçaları gördüler. Bazılarını işlevini biliyorlardı. Bu işlevleri bildiği parçaları deneyimleme elleme fırsatıd deneyimleme fırsatı buldular. Bu sayede bu parçaların ne işler gördüğünü öğrenerek sonrasında da atık malzemelerde neler yapılabilir atık üretimine geri dönüşümüne gidebilir mi? Bunlarla ilgili yeni bilgiler öğrendi” diye konuştu.

Eğitimin önümüzdeki günlerde de devam edeceği öğrenildi.