İçerisinde bulunduğumuz 2022 yılını terk edip 2023 yılına “merhaba” demek için 16 günümüz kaldı, 16 gün sonra hepimize hayırlı olsun dileklerinde bulunduğumuz ve temennilerimizin gerçekleşmesini beklediğimiz 2023 yılına girmiş olacağız.

Biz kendimizi bildik bileli yeni yıla girmek herkesin en büyük beklentisidir, ancak her yıl 31 aralık tarihine 15-20 gün kala bir taraf “eski yılı bırakıp yeni yıla girmek hepimiz için faydalıdır bu yüzden yılbaşı akşamı çoluk çocuk televizyonun karşısında gidene güle güle gelene merhaba demek için kutlama yapmak gerekir” diye düşünürken bir tarafta “-Hayır efendim Müslüman yılbaşı kutlaması yapamaz zira yılbaşı kutlamaları ile Mekke’nin fethi aynı saatlere denk geliyor dolayısı ile bu geceyi eğlenerek değil ibadet yaparak geçirmemiz gerekiyor” fikrinde ısrarcı olurlar.

Normal şartlarda kaynaklar Mekke’nin fethini 10 Ocak 630 olarak bildiriyor yani Fetih etkinlikleri ile yılbaşı kutlamaları arasında kocaman 10 gün var.

Ancak nasıl olmuşsa uzun yıllar önce yukarıda da belirttiğimiz gibi yılbaşı kutlamaları ile Mekke’nin fethi etkinlikleri aynı güne hatta aynı saatlere denk getirildiğinden o gün fazla ses getirmeyen kısa süreli bir tartışma yaşanır durur.

Biz gazeteciyiz dolayısı ile yıl içerisinde haberlerini yaptığımız kurum ve kuruluşlar eskisi kadar fazla olmasa da yeni yıla günler kala çok sayıda gazeteci ile birlikte bize de çam sakızı çoban armağanı üzerinde “yeni yılınız kutlu olsun” yazan bir kartında bulunduğu yılbaşı sepeti gönderirler.

Yılbaşı sepetinin bize ulaşmasından itibaren gazetedeki arkadaşlara “-Yılbaşı sepeti geldi, kapı zilinin çalması ve elinde “Mekke’nin fethi etkinliklerine davetlisiniz” yazan davetiye bulunan bir yada birkaç görevlinin gelmesi an meselesidir” dedikten dakikalar sonra sözünü ettiğimiz “Mekke’nin fethi” davetiyesi kapıdan içeriye girer.

Hatırlatmakta fayda var bundan 20 yıl önce hatta 15 yıl önce sözünü etiğimiz ve yeni yıl akşamına denk getirilen Mekke’nin fethi etkinlikleri bizimde ikamet ettiğimiz yerleşim merkezinin stadyumlarında yapılırdı, bizim ev stadyuma yakın, yaklaşık 25 bin kişi kapasiteli stadyumlarda yapılan Mekke’nin fethi etkinlikleri bize de huzur bir taraftan ev halkı ile birlikte mis gibi kızarmış kestane pilavlı hindinin tadına bakarken diğer taraftan açık camdan içeriye giren Kuran tilavetini dinlerdik.

Aradan zaman geçti 31 aralık akşamı stadyumlarda düzenlenen Mekke’nin fethi etkinlikleri önce spor salonlarına sonra da daha dar kapsamı düğün salonlarında yapılır oldu, Bu yılbaşında Mekke’nin fethi etkinliklerinin düzenlenip düzenlenmeyeceğini eğer düzenlenecekse nerede olacağını şu ana kadar bilmiyoruz.

Mevcut yılı uğurlayıp gelecek yıla merhaba denilen bir gecece çoluk çocuk televizyonun karşısında hep birlikte yemek yemenin kime ne zararının olduğunu işin doğrusu anlayabilmiş değiliz, daha da önemlisi yeni yıl kutlamaları yapan kitlelerin “-Bazı STK’lar neden yeni yıl akşamı Mekke’nin fethi kutlama etkinliği yapıyorlar.?” sorusu sorduğunu da inanın hatırlamıyoruz.

Türkiye artık bu tür ayırımlardan kurtulmalıdır, Yeni yıl akşamı kimin ne yapacağı, kimin geceyi nasıl geçireceği ile fındık kabuğunu doldurmayacak tartışmalar ile boşuna zaman geçirilmemelidir.

Herkesin görüşü kendisine..