(ÜMİT ÜLKER) Darıca Kaymakamlığı’nın Gebze Teknik Üniversitesi işbirliğiyle geliştirdiği Darıca Yeni Nesil Organomineral Teknolojik Sistem tekniğiyle Topraksız Tarım Ar-Ge Serası’nda bu yıl 3. Kez yetiştirilen domatesler Rekoltesini vererek bu ekim modelinin uygulanabilirliğini ispatladı. Gebze Teknik Üniversitesi’nin bilimsel danışmanlığını yaptığı serada ürünlerden hasat alınmasıyla bu metodun seracılık başta olmak üzere pek çok tarım alanında uygulanabilirliği kanıtlandı.  Kaymakamlığın hedefi bundan sonraki süreçte tarım sektörünün bu metodu benimseyerek iklimsel faktörlere bağlı kuraklığın yaşanmaması için minimum alanda maksimum ürün elde ederek tarım faaliyetlerinin yapılabilirliğini sağlamak.

KAYMAKAM KARA: “TARIM SEKTÖRÜNDE UYGULANABİLİRLİĞİ KANITLANDI”

  Darıca Kaymakamlığı tarafından  ilçede bulunan Topraksız Tarım AR-GE Serası’nda Darıca Yeni Nesil Organomineral Teknolojik Sistem tekniğiyle bu yıl 3. Kez yetiştirilen  domatesler hasat edilerek sistemin uygulanabilirliği kanıtlandı.    Darıca Topraksız Tarım Ar-Ge Serası’nda bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen ürün ekiminde rekolte alındı. Geçtiğimiz aylarda Darıca’ya özgü topraksız tarım metoduyla ilk kez yetiştirilen enginardan ilk hasadın alınmasının ardından serada yetiştirilen domates, Çin marulu, yaban mersini ve çilek gibi ürünlerden de rekolte alınmaya başlamasıyla projenin AR-GE projesi olmaktan çıktığına dikkat çekti. 

Darıca Kaymakamı Yüksel Kara muhabirimizi kabul ettiği 3. Hasat töreninde  metodun Türkiye’de ilk kez Darıca’da 3 yıl öncesi uygulanmaya başladığına dikkat çekerken bu yıl ki ekim dikim işinden ürün alınmasıyla sistemin tüm tarım sektöründe uygulanabilirliğinin kanıtlandığını ifade etti: “Kaymakamlığın öncülüğünde 3 yıl önce başlattığımız organik mineral bazlı volkanik cüruflu topraksız tarım sistemini geldiği noktayı sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Bu proje yerel düzeyde bir tarım girişiminden çok öte Türkiye’nin sürdürülebilir ve bilimsel tabanlı tarım vizyonuna katkı sunan örnek bir modeldir. 3 yıl boyunca kesintisiz bir şekilde devam eden bu proje artık AR-GE projesi olmaktan çıkmış özellikle ticarileşmeye hazır uygulanabilir bir proje olduğunu ispatlamıştır.”

Kaymakam Kara,  Darıca Kaymakamlığı tarafından hayata geçirilen projeye Gebze Teknik Üniversitesi’nin gözetiminde sürdürüldüğünü ifade ederken bu projenin   Türkiye’de ve dünyada yapılan diğer topraksız tarım metotlarından farkıyla kendini ön plana çıkardığına dikkat çekti. Kaymakam Kara, Darıca’daki topraksız tarım metoduyla hem İç Anadolu’dan getirilen volkanik cüruf kullanımıyla hem yurt dışına bağımlılığın azaltıldığını hem de döviz çıkışının önlendiğini ifade etti: “3 yıl boyunca biz tabi bu çalışmamızı Gebze Teknik Üniversitesi’nin kontrolünde gerçekleştirdik.  Bilimsel danışmanlığımızı oradaki iki profesör arkadaşımız yaptı veriler son derece olumluydu. Bu yıl ise Tarım Bakanımızın oluruyla Tarımsal Araştırma Geliştirme Genel Müdürlüğümüzle yapılan resmi işbirliğiyle bu projemizin boyutu şu an daha da güçlenmiştir.  Tarım Araştırmaları Geliştirmeleri Genel Müdürlüğü bizden özellikle karşılaştırma istediler. Malum şu an Türkiye’de ve dünyada yaygın kullanım şekli kokopit ve perlit. Bunu bizim sistemle birlikte seramızın 3’e bölünmesini ve dolayısıyla karşılaştırma yapılmasını istediler. Bizler de seramızı üçe böldük. Türkiye’deki ve dünyadaki uygulamalarla bizim uygulamalarımızı net karşılaştıracak şekilde şu anda Tarım Araştırmaları Geliştirme Genel Müdürlüğü verileri günlük topluyorlar ve veriler son derece olumlu. Bu anlamda projemizin bu sistemin bu üretim modelinin uygulanabilirliği gerçekten şu an  iyi noktalara geldiği diyebiliriz. Tabi bu projenin şöyle bir özelliği daha var. 3 yıl kesintisiz bir şekilde biz uyguladık.  Farklı farklı ürün türlerini de bizler burada denemeler yaptık. Yani, domates, biber, çin marulu, yaban mersini, zeytin ve  çilek benzer birçok ürün ekimini bizim sistemimize uyum sağladığını gördük. Dolayısıyla bu da bu sistemin esnekliğini ve çok yönlülüğünü bilimsel verilerle net ortaya koydu.”

NİĞDE’DEN GETİRİLEN VOLKANİK CÜRUF SAYESİNDE DÖVİZ TÜRKİYE’DE KALIYOR

Darıca’da özel gereksinimli bireyler engelliler haftasını kutladı Darıca’da özel gereksinimli bireyler engelliler haftasını kutladı

Kaymakam Kara, Darıca’daki topraksız tarımsal üretim metodunun diğer benzerlerinden 3 temel farkı olduğunu ifade etti. Darıca’daki tarımsal metodun farkından birincisi “Volkanik cüruf”un kullanılması, ikincisi “organik mineralli gübre kullanılması” üçüncüsü ise; “gübre ve suyun özel borularla” direk ürünün altına verilmesinden kaynaklandığını dile getirdi:

“Yani bizim sistemimizin özü ve özeti aslında 3 tane inovasyon noktasında özetlemek istiyorum. Birincisi kokopit ve perlit kullanılıyor, Türkiye’de ve dünyada. Biz onun yerine Niğde Aksaray bölgesinden volkanik mineralli taşını yani bizim bölgenin taşını kullanıyoruz. Malum kokopit, Hindistan cevizi kabuğundan elde ediliyor ve dolayısıyla dışarıya bağımlıyız. Dövizimiz dışarıya çıkıyor ve döviz kaybı yaşanıyor. Halbuki bizim sistemimiz Niğde Aksaray bölgesinin taşıyla, bölgesinden taşıyla ponza taşıyla üretim yaptığımız için dövizimiz dışarıya çıkmıyor. Ve dışarıya bağımlı değiliz. Sistemimizin yani geliştirdiğimizin inovasyonumuzun birinci temel özelliği bu. İkinci temel özelliği. Malum organik mineralli bir gübre kullanıyoruz. Bunun da anlamı şu: Yani kimyasal gübre fenni gübre dediğimiz olgu seraların özellikle ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılıyor. Yani Beslenme sisteminin temel unsuru bu. Bizim sistemimiz ise bu var olan sistemi yüzde 22 oranında hayvansal gübrelerin sıvısı ve deniz tuzlarından elde ettiğimiz bir karışımla karıştırarak ürünlerimizi besliyoruz. Yani daha organik bir beslenme sistemini de ortaya koyduk. Bunu da bilim dünyasına tarım dünyasına da böyle bir gelişmeyi ben müjdelemek istiyorum. Bunu ben müjdelemek istiyorum. Bunu başardık burada. Bunu daha önce deneyenler oldu ama bitkinin kökünde çürümeler meydana geldi. Dolayısıyla başarılı olamadılar ama biz o anlamda sistemin başarısını da ortaya koyduk. Kök çürümesi olmadan organik beslemeli dolayısıyla kokusu rayiası daha güzel ürünler elde etmeye başladık bu sistemle. Üçüncü sistemin temel özelliği malum kokopit üretiminde bitki besleme sistemindeki gübreyi ve suyu fazlasını direk dibine yani toprağa karıştıracak şekilde bir sistemle şu an üretim yapılıyor, şu anda. Bizim sistemimizde ise bu fazla bitkinin kullanmadığı ihtiyaç fazlası gübre ve  su alttaki borularla depoya taşınıyor tekrar döngüye katılıyor. Dolayısıyla sıfır kayıp, maliyetleri daha aşağıya çeken bir sistem.”

TAGEM’İN KONTROLÜNDE…

Darıca Kaymakamı Kara, GTÜ’lü bilim adamlarınca hazırlanan raporlarda sistemin artık uygulanabilirliğinin kanıtlandığını önümüzdeki süreçte TAGEM  ( Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü) tarafından onaylanması durumunda projenin ikinci aşamasına geçileceğini duyurdu. Kaymakam Kara projenin ikinci amacının şu an dünya Gıda Örgütü’nün de sıkça dile getirdiği “iklime bağlı oluşabilecek kuraklık krizinin” önüne geçilmesinin hedeflendiğini bu amaçla projenin tarım sektöründe uygulanmasının yaygınlaştırılmasını hedeflendiğini dile getirdi:  “Biz sistemin bu anlamda gerçi Tarımsal Araştırma Geliştirme Genel Müdürlüğü bu son raporlarını aralık gibi hazırlayacak ama ilk Gebze Teknik Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalar, gözlemler ve bilimsel istatistikle yapılan ölçümler sonucu sistem zaten kendini bu anlamda ispatladı. TAGEM Genel Müdürlüğü’nün de raporu çıktıktan sonra artık biz birinci safhayı bitirip ikinci safhaya geçeceğiz.   İkinci safhadan kasıt yaygınlaştırma safahatı bu anlamda   bu başarıyı da ben  aziz milletimizle paylaşmak istiyorum. Buradan gerçekten bakıldığı zaman yerli ve milli farklı bir üretim modeli geliştirildi.   Darıca sıradan bir ilçe olmaktan daha ziyade tarımsal araştırma ve geliştirmelerin tarım yeniliklerinin yenilikçi tarım uygulamalarının şu an merkezi konumunda gelmeye başladı. Malum Dünya Gıda Örgütü gelecekte özellikle iklime bağlı yani kuraklığa bağlı bir iklim krizi ve gıda krizi beklentisiyle ilgili raporlar hazırlıyor. Aynı zamanda dünyanın nüfusu sürekli artıyor. Dolaysıyla bu tür tarımdaki inovasyonlar ve yenilikler özellikle birim alanda minimum maliyetle maksimum verimliliği arttıran üretim tekniklerine ihtiyacı var. Bu anlamda biz  burada bir yenilik var. Özelikle bilim dünyasına ve tarım sektöründe seracılıkla bu işlerle uğraşan bütün insanları bu sistemi incelemeye davet ediyorum”  

BÖLGEMİZE ÜCRETSİZ DAĞITILIYOR.

Darıca Kaymakamlığı Topraksız Tarım Serası’nda bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen domates, çin marulu, çilek, yaban mersini gibi ürünler görevliler tarafından toplandıktan sonra Kaymakamlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ulaştırılmasını sağlayacak.  Kaymakamlık yetkilileri şimdiden üretilen domateslerin 100 haneye ulaştırıldığını ifade etti