Hani yüz yıllar önce demişti ya Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Köylü milletin efendisidir.” diye.  
Sen ne büyük adammışsın be Gazi! 
Sen ne büyük adammışsın da yüz yıllar sonrasını ön görerek söylemlerde bulunmuşsun. 
Gençliğe hitabında, büyük nutkunda ne değerli söylemler ve öngörülerde bulunmuşsun da bu millet seni anlayamamış!
Gerçi anlayan anlamış ta anlamayanlara da hala anlatmaya çalışıyoruz.
Evet, köylü milletin efendisidir. Bunu teyit eden bir çalışmadan, bir köyden ve bir köylüden söz edeceğim sizlere.
Kimdir bu köy ve köylü?
Bu köy Ardahan İlinin Çıldır İlçesinin Gürcistan sınırına yakın ülkemizin uzak noktalarında bulunan bir köy. Bu köyün muhtarı da köylü efendisi bir genç Aytaç Aksu.
   
Hani son yıllarda nüfusun azalması, göçler ve köylerin genç nüfusunun erozyonu nedeniyle köylerde çocuk kalmadığı için cumhuriyet döneminden beri açılan o köy okullarını birer birer kapatıyoruz ya! İşte o köylerden ve köy okullarından birisi de Çıldır’ın Başköy Köyü’ndeki eski Başköy İlkokulu.


Okul tam harabe olmaya yüz tutmuşken, yeni seçilen köy muhtarı Aytaç Aksu devreye giriyor ve bu binayı kurtarma çalışması başlatıyor.

İki odalı bu yapının bir odasını köy taziye evi olarak düzenliyor. Şimdi sıra ikinci odaya gelmiş ve onu da kurtarmaya karar veriyor. 
   
Doğaldır ki öncelikle okul açılsın mücadelesi veriyor. Ancak öğrenci yokluğundan dolayı bu düşüncesi mümkün olmayınca, başka bir proje geliştiriyor.


Bu ikinci odayı da kütüphaneye çevirmeye karar veriyor. Yani bu iki odalı yapıyı gençlik merkezi ve bir köy kültür evine dönüştürüyor. Hatta küçük olan üçüncü odayı da mutfağa dönüştürüyor ki gelen insanlara ve gençlere su, çay vb. ikramlarda da bulunalım istiyor.


Hatta ilerleyen zamanlarda köyün insanlarına Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliği ile çeşitli kurslar açmayı da planlıyor.


Hani son zamanlarda ÇEDES kavramı vardı ya değerlerimiz diye. İşte buyurun size değer. Muhtar bir değeri daha hayata geçiriyor. Değer sadece manevi değildir. Maddi değerler de vardır. İşte onlardan birisi de Cumhuriyetin değeri Başköy İlkokulu.

Bu değeri yaşatmaya çalışan muhtarı kutluyorum.
Ayrıca, BAŞKÖY GENÇLİK MERKEZİ ve KÜLTÜR EVİ’nin köylülerine ve Çıldır’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. 
Neden böyle bir düşünce oluştu, diye sorduğumda; Hocam köyümüzde beş altı tane üniversite mezunu genç var.

İşsizlikten köyde kalıyorlar ve yapacakları hiçbir aktivite yok. En azından bir araya gelir, sosyalleşirler. Kütüphaneden faydalanırlar. Köylümüze yön ve yol gösterirler, diye açıklamaya çalıştı.


İşte, bizim ve bu devletin böyle öngörülü ve modern düşünceli hatta eğitimli insanlara ihtiyacımız var. Ben, köyde yaşayan bir vatandaşın asgari lise mezunu olmasını, kurum ve kuruluşların başında asgari lise mezunu insanlar olmasını istediğimde kızılca kıyamet koparanlara bu lise mezunu, ön görülü Başköy Muhtarı Aytaç Aksu’nun örnek olmasını diliyorum.

Darısı diğer muhtarların başına!
Muhtarı tebrik ediyor, eğitime, gençliğe ve köylüsüne verdiği destek ve hizmetten dolayı ilgili mercilerce de takdir edileceğini umuyorum.